BCAA's

BCAA's: de belangrijkste aminozuren

Om uit te leggen wat BCAA's zijn moet er eerst nog een stapje terug worden gedaan. BCAA's vallen onder de groep aminozuren. Aminozuren vervoeren voedingsstoffen door het lichaam zodat spieren zich goed kunnen herstellen en het immuunsysteem goed kan functioneren. Aminozuren zijn in te delen in essentiële en niet-essentiële aminozuren. Er zijn totaal twintig verschillende vormen van aminozuren. Van deze twintig vormen zijn er acht soorten die het menselijk lichaam zelf niet aan kan maken. Doordat het lichaam deze niet aan kan maken moeten deze via voeding of suppletie ingenomen worden. De overige twaalf aminozuren kunnen dus door het lichaam zelf gemaakt worden, vandaar dat deze de niet-essentiële aminozuren worden genoemd. Binnen de groep essentiële aminozuren horen ook de BCAA's. BCAA staat voor Branched Chain Amino Acid, wat in het Nederlands ook wel de vertakte aminozuren wordt genoemd. Deze aminozuren zijn leucine, isoleucine en valine. Deze drie aminozuren zijn de belangrijkste aminozuren voor het tegengaan van de afbraak van spiermassa. Tevens hebben BCAA's een gunstig effect op het immuunsysteem, maar de effecten hier van zullen nauwelijks merkbaar zijn. Er zijn verschillende supplementenproducten die BCAA's in de ideale verhouding in een supplement aanbieden.

Leucine

De belangrijkste functie van het essentiële aminozuur leucine is eiwitsynthese. Leucine kan haar werking echter niet voldoende doen zonder de aanwezigheid van de andere twee BCAA's. Vandaar dat het aan te raden is om niet enkel leucine te nemen, maar echt een supplement te kiezen die alle drie de BCAA's bevat.

Isoleucine

Net als leucine, kan isoleucine gebruikt worden bij de ontwikkeling van spierweefsel. Isoleucine wordt zeer snel opgenomen en wordt gebruikt bij de aanmaak van hemaglobine, het eiwit dat verantwoordelijk is voor de rode kleur van de rode bloedcellen.

Valine

Net als de twee andere BCAA's zorgt valine voor de opbouw van het spierweefsel. Ook schijnt het een positief effect te hebben op het uithoudingsvermogen. Om optimaal te profiteren van alle effecten van niet alleen valine, maar ook leucine en isleucine is het aan te raden om een supplement aan te schaffen waar alle drie de BCAA's in zitten.

Terug naar overzicht