Crosstrainer

Praktische informatie over de crosstrainer

Een crosstrainer is een zeer populair fitnessapparaat dat wordt gebruikt voor het verbeteren van de conditie en tevens voor meer kracht en vooral uithoudingsvermogen in de spieren. Met een crosstrainer worden niet alleen alle spieren in de benen aangesproken, maar doordat je met je armen meebeweegt heeft dit ook effect op de rug, armen, schouders en borst. Voor iemand die graag thuis aan de conditie wil werken en tevens ook verschillende spiergroepen tegelijk aan wil spreken is de crosstrainer zeker een optie.

Waar moet je op letten?

Het eerste wat opvalt wanneer verschillende crosstrainers vergeleken worden is de locatie van het vliegwiel. Er zijn crosstrainers waar dit aan de voorkant of aan de achterkant zit, oftewel front driven of rear driven. Het grootste verschil wat hierdoor ontstaat is de beweging die gemaakt wordt. Als het vliegwiel aan de voorkant zit is de beweging meer horizontaal en langer, te vergelijken met die van langlaufen. Bij een crosstrainer met het vliegwiel aan de achterkant is de beweging die gemaakt wordt iets intensiever. Hierdoor ontstaat een actievere beweging die meer energie vereist dan bij een rear driven crosstrainer. Een front driven crosstrainer is minder belastend voor de knieën, waardoor dit voor mensen met last van hun gewrichten een veiligere keuze is. Het gewicht van het vliegwiel bepaalt, net als bij een hometrainer, of de beweging soepel verloopt of niet. Crosstrainers kunnen een magneetrem of een elektrische rem hebben, ook vergelijkbaar met een hometrainer. Bij een magneetrem wordt de magneet steeds dichter bij het vliegwiel geplaatst om een zwaardere weerstand te creëren, terwijl er bij een elektrische rem steeds meer stroom door de magneet wordt geleid waardoor deze sterker wordt. Bij een crosstrainer staat ook vaak de paslengte gegeven. Let bij de aanschaf goed op de paslengte zodat de crosstrainer ook zeker niet te klein is.

Ergometer, hartslagmeter, applicaties?

Net als bij sommige hometrainers zijn er crosstrainers die ergometer zijn. Een ergometer crosstrainer kan het geleverde verbruik meten en weergeven in watts. Er kan gepersonaliseerde informatie worden weergegeven en de verbruikte calorieën kunnen worden weergegeven. Tevens zijn ook veel crosstrainers uitgerust met een hartslagmeter zodat de hartslag op elk gewenst moment tijdens de training gemeten kan worden. Dan kan er gekeken worden naar het aantal trainingsprogramma's en de mogelijkheid om nieuwe trainingsprogramma's toe te voegen. Hier kan veel verschil in zitten en voor iemand die graag met veel diverse programma's traint is het aan te raden om hier op te letten. Ook is de koppeling met een applicatie om alle informatie van de training bij te houden een steeds vaker voorkomende luxe. Dit resulteert wel in een duurdere prijs van de crosstrainer, dus wanneer dit als overbodig wordt gezien kan scheelt dit uiteraard in de prijs.

Terug naar overzicht