Foam roller

Verschillende soorten foam rollers

Na afloop van een intensieve training ben je wel eens toe aan een sportmassage, maar het regelmatig inplannen van een sportmassage kost veel tijd en geld. In dat geval is de aanschaf van een foam roller wellicht een oplossing. Een foam roller is een langwerpig en rond object waarmee het bindweefsel rondom de spieren en ook spierknopen effectief los gemasseerd kunnen worden. Door er met de gewenste spier op te gaan liggen en langzaam heen en weer te bewegen kan een foam roller helpen bij lichte blessures, spierpijn maar ook gewoon om stijve spieren los te masseren. Het masseren van de spieren met een foam roller wordt self-myofascial release genoemd. In de medische wereld is fascia een benoeming voor bindweefsel dus in principe betekent het gewoon het zelf masseren van het bindweefsel. Wanneer er een spierknoop in de spier ontstaat kan dit een vervelend gevoel veroorzaken en effect hebben op de doorbloeding. Een spierknoop kan dus ook een nadelig effect hebben op het functioneren van de spier, vandaar dat het belangrijk is om deze uit de spier te masseren. Het gebruik van een foam roller is helaas geen prettig gevoel en kan, net als een intensieve sportmassage, enigszins pijnlijk zijn. Na de foam roller vaker gebruikt te hebben kan er aan dit gevoel gewend worden en dan wordt het gebruik minder vervelend. Er zijn vijf verschillende soorten van zelf massage te identificeren en deze zullen hier worden uitgelegd.

Barrel foam rollers

De eerste soort foam rollers zijn hol, vandaar de naam barrel. De binnenkant van de foam roller is zeer hard en stevig, wat natuurlijk ook nodig is aangezien er redelijk wat gewicht op komt te leunen. De buitenkant is voorzien van een schuimlaag.

Massieve foam rollers

Deze foam rollers zijn volledig gemaakt van schuim, waardoor deze minder hard zijn dan de holle foam rollers. Deze soort is vaak meer geschikt voor iemand die nog nooit gebruik heeft gemaakt van een foam roller, omdat deze wat zachter zijn en dus een minder vervelend gevoel veroorzaken tijdens het gebruik.

Grid foam rollers

Grid foam rollers hebben een patroon van verdikkingen aan de buitenkant, waardoor er op verschillende punten meer druk ontstaat en de massage intensiever wordt. Een grid foam roller is meestal hol, maar kan ook massief zijn. De massieve grid foam rollers hebben bijna altijd een minder diep patroon dan de holle variant.

Hand foam rollers

Wanneer het niet uitkomt om op de grond te moeten zitten of liggen om een foam roller te gebruiken is een hand foam roller een uitkomst. Deze is zittend of staand te gebruiken en is voorzien van handvatten om de foam roller stevig vast te pakken en voldoende kracht uit te oefenen.

Lacrosse ballen

Een Lacrosse bal heeft dezelfde werking als een foam roller, maar dan in de vorm van een balletje. Deze zijn vooral handig voor het masseren van de rug, maar werken ook op andere spiergroepen in het lichaam.

Terug naar overzicht