Gewichten

Thuis trainen met fitness gewichten

Enorm populair, zowel in de sportschool als bij mensen die thuis trainen, zijn de fitness gewichten. Dit kunnen dumbbells zijn, maar ook de langere variant zonder een vast gewicht, namelijk een barbbell (halter). Om zulke producten voor verschillende spiergroepen en oefeningen te gebruiken zijn er natuurlijk verschillende gewichten nodig en ook een bankje dat stevig genoeg is om stabiel te blijven staan.

Dumbbells

Dumbbells in een sportschool hebben bijna altijd een vast gewicht, vandaar dat er enorm veel dumbbells nodig zijn om alle gewichten aan te bieden. Voor iemand die thuis traint is dat natuurlijk niet handig, vandaar dat er dumbbells verkrijgbaar zijn waarbij het gewicht gewoon veranderd kan worden. Dit kan in principe op twee manieren. Bij de traditionele manier kan er meer of minder gewicht gekozen worden door schijven met het gewenste gewicht aan de uiteindes van de dumbbell te hangen. Deze zijn vast te zetten met een draaisluiting zodat ze er niet af vallen als er mee getraind wordt. Bij de tweede manier kan er door een draaiknop aan de zijkant het gewenste gewicht gekozen worden. Het gekozen gewicht blijft dan aan de dumbbell hangen en het overgebleven gewicht blijft liggen. Deze variant is wel een stuk duurder dan de traditionele dumbbells.

Halters

Een halter is een van de meest gebruikte onderdelen wanneer iemand fitness gewichten gebruikt en kan voor enorm veel doeleinden gebruikt worden. Benen, borst, schouders, rug en armen kunnen allemaal getraind worden met alleen een halter. Een halter is in principe een rechte stang, maar er zijn ook varianten waarbij er buigingen in de stang zijn toegevoegd. Door deze buigingen is het prettiger om bijvoorbeeld biceps en triceps te trainen, maar voor borst, rug en benen is het aan te raden om een rechte stang te gebruiken. Het gewicht van de stang verschilt per merk en hoe zwaarder deze is hoe duurder hij meestal ook is. Daarnaast dienen er natuurlijk ook losse schijven gekocht te worden zodat het gewicht aangepast kan worden en er met genoeg variatie getraind kan worden.

Bankjes

Voor veel oefeningen is het gebruik van een halterbankje noodzakelijk. Een bankje waarvan de rugleuning en de zitting verstelbaar zijn is niet alleen handig om veel verschillende oefeningen te kunnen doen, maar het is ook een veilige optie. Het is belangrijk dat de oefeningen op een stabiel bankje worden gedaan en niet op een experimenteel of gammel bankje. Door van een stevig halterbankje gebruik te maken verklein je de kans op ongelukken en blessures. Ook is het gebruik van een stevig bankje belangrijk om een goede houding aan te houden zodat er correct getraind kan worden en er niet onbedoeld een verkeerde houding wordt aangenomen.

Terug naar overzicht