Hometrainer

Informatie over de hometrainer

Een van de meest bekende en populaire fitnessapparaten is de hometrainer. Een hometrainer is in principe een fiets die op de plaats blijft staan. Door het gebruik kun je niet alleen je conditie verbeteren, maar kunnen je benen ook nog sterker worden. Het voordeel hier van is dat het een apparaat is met vrij veel comfort, waardoor het ook door mensen met last van hun gewrichten gebruikt kan worden. Een hometrainer kan dus gebruikt worden voor een intensieve training, een ontspannende training en zelfs voor het herstellen van een blessure, bijvoorbeeld op aanraden van een fysiotherapeut. Bij het uitkiezen van een hometrainer is het belangrijk om bepaalde producteigenschappen goed te bestuderen, aangezien deze van groot belang zijn voor een positieve gebruikservaring.

Waar moet je op letten?

Elke hometrainer is maximaal belastbaar tot een bepaald gewicht. Dit kan bijvoorbeeld 100kg zijn bij de kleinere modellen tot 150kg bij de stevigere modellen. Wanneer het gewicht van de gebruiker zwaarder is dan het maximaal aangegeven gewicht bestaat de kans dat de hometrainer gaat schokken, herrie maakt en zelfs kapot gaat. Bij iedere hometrainer staat het gewicht van het vliegwiel aangegeven. Ook dit is van belang voor de soepelheid van het apparaat. Hoe zwaarder het vliegwiel, hoe soepeler de hometrainer in zijn gebruik is. Wanneer het vliegwiel heel licht is bestaat er een kans dat de trapbeweging niet prettig verloopt en je niet tevreden bent over het apparaat en dat zou zonde zijn van het geld. Vervolgens dient er naar de weerstand gekeken te worden. Tegenwoordig hebben bijna alle hometrainers magnetische of elektrische weerstand. Bij een magnetische weerstand wordt een magneetje steeds dichter of verder bij het vliegwiel gebracht. Hierdoor ontstaat steeds meer of minder weerstand wat zich resulteert in een zwaarder of lichter trappende hometrainer. Bij een elektrische weerstand zit er geen beweging in de magneet, maar krijgt deze simpelweg meer of minder stroom waardoor de weerstand ook meer of minder zal worden. De meest efficiënte manier van de twee is de elektrische weerstand, omdat dit resulteert in minder slijtage voor de magneet en sneller reageert.

Ergometer, trainingsprogramma's, welke keuze heb je?

Sommige hometrainers zijn een ergometer, wat betekent dat deze het verbruik kan meten en dit uitdrukt in watts. Een hartslagmeter is ook bij menig hometrainer aanwezig zodat de gebruiker ook hier altijd inzicht in heeft. Met een ergometer kan ook het calorie verbruik gemeten worden en kan er gerichter getraind worden, zodat er gepersonaliseerde informatie beschikbaar is en geen algemene informatie zoals bij een normale hometrainer het geval zou zijn. Een hometrainers komt vaak met een aantal voorgeprogrammeerde trainingsprogramma's. Het aantal programma's verschilt ook per hometrainer en bij sommige bestaat de mogelijkheid om zelf programma's aan te maken. Als je het belangrijk vindt om veel verschillende trainingsprogramma's te kunnen gebruiken is het zaak dat hier op gelet wordt bij de aanschaf. Dan zijn er tegenwoordig ook hometrainers die een koppeling kunnen maken met een applicatie op de smartphone waarmee alle gegevens opgeslagen en gedeeld kunnen worden. Dit soort extra's zijn zeker leuk, maar houd er rekening mee dat dit allemaal effect heeft op de prijs van het product.

Terug naar overzicht