Loopband

Handige tips voor de aanschaf van een loopband

De loopband behoort tot de wat zwaardere en duurdere fitnessapparaten voor thuis. Op een loopband zou je een hele marathon kunnen rennen zonder dat je huis verlaten hoeft te worden. Het product is in eerste instantie bedoeld om de conditie te verbeteren, maar spreekt natuurlijk ook een aantal spiergroepen aan. Vrijwel alle spieren in je benen komen aan bod wanneer er gebruik wordt gemaakt van een loopband, wat dezelfde beweging is als je aan het hardlopen bent. Daarnaast wordt door deze beweging ook de rug aangesproken, maar dit is in zulke minimale mate dat hier geen verschil in ontdekt zal worden. Iemand die bijvoorbeeld aan het trainen is voor een marathon maar niet voor elke training het huis wil verlaten heeft zeker baat bij een loopband.

Waar moet je op letten?

Ook loopbanden hebben verschillende formaten, met als belangrijkste factor de lengte en breedte van het loopoppervlak. De mate van intensiteit waarmee de loopbrand gebruikt dient te worden speelt een belangrijke rol voor het bepalen van het loopoppervlak. Bij matig gebruik van de loopband, zoals wandelen of op een rustig tempo joggen is een kleiner loopoppervlak voldoende. Wanneer er intensiever getraind wordt is het prettig als het loopoppervlak wat groter is. Vaak staat dit ook in verhouding tot de maximale snelheid waarmee de loopband gebruikt kan worden. De loopbanden met een hogere maximale snelheid hebben dus vaak automatisch ook een groter loopoppervlak. De sterkte van de motor in een loopband wordt uitgedrukt in pk, net zoal bij een auto. Hoe meer pk de loopband heeft, hoe meer kracht de loopband heeft. Dit is ook belangrijk wanneer er een hellingshoek mogelijk is op de loopband. Wanneer de loopband in een hellingshoek wordt gezet is het belangrijk dat de motor voldoende vermogen kan leveren om zelfs met een lage snelheid voldoende te trekken. Erg belangrijk voor een prettige loopervaring en voor het beschermen van met name de knieën is de schokdemping. Het totale gewicht van de loopband zorgt in bepaalde mate ook voor de stevigheid van het apparaat. Tevens staat er altijd aangegeven wat het maximale gewicht van de gebruiker mag zijn, ook hier moet op gelet worden bij de aanschaf.

Welke extra opties zijn mogelijk?

Elke loopband is voorzien van een console waarop de nodige informatie wordt weergegeven. Deze consoles kunnen heel simpel zijn, maar kunnen ook allerlei extra opties bevatten. Een smartphone of tablet kan bij sommige loopbanden gebruikt worden om alle voortgang te monitoren, op te slaan en indien gewenste te delen via sociale media. Vaak is er dan ook een houder aanwezig waar de smartphone of tablet in geplaatst kan worden zodat alle gegevens makkelijk te lezen zijn. Ook het meten van de hartslag is bij verschillende loopbanden mogelijk via handgrepen of via een koppeling met een borstband.

Terug naar overzicht