Roeitrainer

Roeitrainer: wat moet je weten?

Een roeitrainer is een effectieve manier om aan je conditie te werken en ook de kracht en het uithoudingsvermogen van je spieren te vergroten. Tijdens de training worden niet alleen de benen, maar ook de armen, rug en buikspieren getraind. Bijvoorbeeld in de wintertijd is het een fijn alternatief voor het echte roeien, maar ook voor iemand die nog nooit aan roeien gedaan heeft is het een prima product om thuis intensieve trainingen mee te hebben. Het roeien op een roeitrainer is natuurlijk nooit zo realistisch als het echte roeien, maar staat wel garant voor een intensieve en calorieën verbrandende training.

Kies het soort weerstand

Er zijn vier verschillende soorten weerstand beschikbaar voor roeitrainers, dit zijn: magneetweerstand, elastische weerstand, luchtweerstand en waterweerstand. De magneetweerstand werkt middels hetzelfde principe als vele andere fitnessapparaten. De weerstand wordt hoger of lager door middel van een magneet die dichter bij of verder af van het vliegwiel geplaatst kan worden. Het gevoel is niet heel realistisch, maar is in verhouding wel redelijk goedkoop. Roeitrainers met een elastische weerstand zijn vaak de goedkoopste roeitrainers die te krijgen zijn. Een nadeel van deze roeitrainers is dat het geen realistisch gevoel is en er vaak heel weinig of soms zelfs geen niveaus in weerstand te kiezen zijn. Wanneer er een meer realistisch gevoel gewenst is, is een roeitrainer met luchtweerstand een betere keuze. De weerstand wordt bepaald door de kracht die de gebruiker er in stopt. Hoe hard er aan de kabel getrokken wordt bepaald hoe zwaar de oefening wordt, net zoals dit in water het geval. Deze roeitrainer maakt wel veel geluid wanneer deze in gebruik is. De laatste variant levert de meest realistische ervaring, namelijk het apparaat met waterweerstand. De hoeveelheid water die in de tank zit bepaald de zwaarte van de training. Hoe harder de gebruiker aan de kabel trekt, hoe meer weerstand er automatisch ontstaat. Het klotsende geluid van het water kan ook als prettig worden ervaren, maar de prijs van deze roeitrainers ligt wel aanzienlijk hoger dan de rest.

Waar kun je verder nog op letten?

Het stoeltje zit bevestigd op een enkel of dubbel railsysteem. Een dubbel railsysteem zorgt voor meer stabiliteit dan een enkel railsysteem, waardoor de training soepeler verloopt. Net als bij verschillende andere fitnessapparaten kan een roeitrainer ook een ergometer zijn. Hiermee wordt de geleverde energie weergegeven in watts. Ook het meten van de hartslag is bij sommige roeitrainers mogelijk, evenals de mogelijkheid om een smartphone of tablet te koppelen zodat alle sportieve resultaten kunnen worden bijgehouden en gedeeld met vrienden.

Terug naar overzicht