Hoe lang trainen?

Hoe lang moet je trainen voor resultaat?

Een veel gestelde vraag door menig beginnend en soms zelf ervaren sporters is hoe lang ze nu eigenlijk moeten trainen. Je hebt de stap al genomen om te gaan fitnessen en om een fitnessapparaat aan te schaffen, nu nog de vraag hoe lang je deze moet gebruiken om resultaat te boeken. Het meest simpele antwoord is vaak ook het beste, namelijk: zo lang dat voor jou als persoon het meest prettig is. Niet iedereen heeft hetzelfde doel met trainen, vandaar dat er geen magische manier is die voor iedereen werkt. Er zijn mensen die thuis trainen met een crosstrainer om hun conditie te verbeteren, maar er zijn ook mensen die gebruik maken van een krachtstation om sterker te worden en spiermassa aan te zetten. Het gewenste resultaat is dus voor iedereen verschillend.

Waar voel jij je goed bij?

Daarnaast speelt natuurlijk mee of je al vaak getraind hebt, want iemand die al regelmatig traint kan het langer volhouden dan iemand die pas net is begonnen. Het hebben van vrije tijd is natuurlijk ook erg belangrijk; mensen zijn steeds drukker en het zoeken van een moment op de dag om even lekker te sporten kan voor sommige mensen een lastige opgave zijn. Dan speelt persoonlijke voorkeur ook een enorm belangrijke rol. Als iemand die het totaal niet prettig vindt om langer te trainen dan hij of zij graag doet kan dit een negatief effect hebben op de training. De focus op fitness kan verloren gaan, waardoor er niet meer effectief getraind wordt en het resultaat mogelijk nog langer uit blijft. Het antwoord op de vraag “hoe lang moet ik trainen voor resultaat?” is dus: hoe lang jij persoonlijk prettig vindt en waarvan jij denkt dat het er voor gaat zorgen dat je doelen gehaald gaan worden. Het allerbelangrijkste is dat je lekker in je vel zit en gemotiveerd blijft om geen training over te slaan en je persoonlijke doelen optimaal te bereiken.

Als je effectief en optimaal wilt trainen voor het beste resultaat, dan is het belangrijk om je aan het supercompensatie schema te houden. Dit zorgt voor de juiste balans tussen rust (herstel) en training en zo voorkom je dat je overtraind raakt.

Terug naar overzicht